فرهنگی و هنری

تابش: بیش از ۴٠ هنرمند در جشنواره چندرسانه‌ای میراث فرهنگی تجلیل می‌شوند

دبیر سومین جشنواره بین‌المللی چندرسانه ای میراث فرهنگی گفت: در این دوره بیش از ۴٠ هنرمند تجلیل خواهند شد و ٢۵ تندیس به برگزیدگان بخش‌های مختلف این رویداد اهدا خواهد شد.

به گزارش دیوار پرس، علیرضا تابش عصر چهارشنبه – نهم آبان – در نشست خبری سومین جشنواره بین‌المللی چندرسانه ای میراث فرهنگی که در سالن فجر وزارت میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی برگزار شد، گفت: در فضایی که جامعه به همدلی و وفاق ملی نیاز دارد میراث فرهنگی می تواند نقش بسزایی در گشایش‌های سیاسی اجتماعی وحدت و وفاق ملی دارد.

تابش افزود: میراث فرهنگی در دل مردم در جای جای ایران نهفته است میراث فرهنگی پیوند دهنده و مستحکم کنند روابط مردم است و هر گامی به سوی صیانت و معرفی میراث فرهنگی گامی به سوی وفاق ملی و انسجام ملی است.

دبیر جشنواره چند رسانه ای میراث فرهنگی گفت: این جشنواره یک فرصت برای حضور هنرمندان در معرفی میراث فرهنگی به نسل جدید است تا بیشتر به ریشه های خود آشنا شوند حتی استعدادهای نهفته هنری را کشف کند هر ایده و تجربه ای در این جشنواره بازتاب هنر ایرانیان صلح دوستی ایرانیان در طول تاریخ است.
تابش افزود: امسال شاهد رشد بیشتری در آثار جشنواره نسبت به ادوار گذشته هستیم در فراخوان این دوره در تیرماه که تا مهر ماه تمدید شد ٣۵٨٩ اثر دریافت شد که با احتساب آثار جایزه شیراز در مجموع ۴۴۵٧ در ١۴ بخش دریافت شد.

دبیر سومین جشنواره بین‌المللی چندرسانه ای میراث فرهنگی افزود: ٧۵ داور در این دوره آثار را بررسی و داوری کردند. در بخش عکس بیش از هزار اثر رسیده است. افتتاح جشنواره ١۵ آبان در تالار حافظ برگزار خواهد شد بیش از ۴٠ هنرمند تجلیل خواهد شد و ٢۵ تندیس به برگزیدگان اهدا خواهد شد.

وی گفت: بخش بین الملل در سه حوزه فیلم کوتاه، فیلم مستند و عکس به صورت غیر رقابتی برگزار می‌شود. آثاری از روسیه ایتالیا، تاجیکستان، صربستان و بوسنی و هرزه گوین در این دوره به نمایش گذاشته می شود.

دبیر جشنواره گفت: در بخش عکس بین الملل آثاری از آمریکا، ارمنستان و ایتالیا در نمایشگاه جانبی به نمایش گذاشته می‌شود.
تابش توضیح داد: در این دوره از جشنواره در بخش سینمایی در ۶ بخش ٣٢٨ اثر به دبیرخانه رسید که ٨٢ اثر به بخش داوری رسید در بخش هنرهای نمایشی. در ۴ بخش ١۶٧ اثر به دبیرخانه رسید که ۴۵ اثر به مرحله داوری رسید

تابش گفت: در بخش ایده و تجربه ٧٨ اثر به دبیرخانه رسید که هیات انتخاب ٢١ اثر را برای داوری نهایی انتخاب کردند، همچنین از مجموع ١۶۴ اثر ارسالی در پنج بخش ، ٨٢ اثر برای داوری انتخاب شد و در بخش هنر موسیقایی در سه بخش در مجموع ۴٧٧ اثر به دبیرخانه رسید که هیات انتخاب ١۴۵ اثر را واجد داوری نهایی تشخیص دادند.

دبیر سومین جشنواره بین‌المللی چندرسانه ای میراث فرهنگی افزود: در بخش عکس هم از مجموع ١۵٧٠ اثر ارسالی به دبیرخانه ۴۵ عکس برای داوری نهایی انتخاب شد ، و در بخش میراث دیجیتال ٣٩ اثر از مجموع ۶١ اثر ارسالی به دبیرخانه برای داوری انتخاب شد.

تابش اظهار داشت: در بخش آثار تلویزیونی در ۶ بخش ٢٩٢ اثر به دبیرخانه رسید که ٩۶ اثربه مرحله نهایی رسید واز بین ١٣٠ اثر بخش پویش میراث بانان آینده ٧٧ اثر واجد شرایط برای داوری نهایی شناخته شد.

وی بیان کرد: در بخش «ایده و تجربه» که شامل دو بخش است، ۷۸ اثر ارسال شد و ۲۱ اثر واجد داوری شناخته شدند. در بخش «رادیو» که چهار بخش دارد، ۱۶۴ اثر رسید و ۸۲ اثر انتخاب شدند. در بخش «موسیقی و شعر» با سه بخش ۴۷۷ اثر به دست ما رسید و ۱۴۲ اثر پذیرفته شدند. در بخش «عکس» ۱۵۷۰ قطعه عکس ارسال و ۴۵ عکس مورد داوری قرار خواهند گرفت. در بخش «میراث دیجیتال» ۶۱ اثر به دستمان رسید که ۳۹ اثر برای داوری انتخاب شدند. در بخش تلویزیون ۲۹۲ اثر رسید و ۹۶ اثر پذیرفته شدند و در بخش «میراث‌بانان آینده» ۱۳۰ اثر دریافت کردیم که ۷۷ اثر داوری خواهند شد.

دبیر جشنواره چندرسانه‌ای میراث‌فرهنگی در ادامه درباره برنامه‌هایی که قرار است در شیراز اجرا شود، گفت: برنامه‌های میدانی ما امسال در شهر شیراز بسیار گسترده است‌. شش نمایشگاه موزه‌ای داریم؛ از جمله نمایشگاه آثار زندیه، سکه‌های ضرب شده شیراز، اسناد وقفی انیس‌الدوله، سردیس ۷۰ پادشاه و نمایشگاه یافته های تمدن ایلام و همچنین ۴۰ اثر منحصربفرد در این‌ نمایشگاه ارائه می‌شود. در موزه شاه‌چراغ نیز نمایشگاه جلوه‌هایی از هنر دوران اسلامی برگزار خواهد شد و یکی از اتفاقات خوب همین نمایشگاه رونمایی از سکه‌ای است که به مناسبت ورود امام رضا(ع) ضرب شده است.

وی اظهار داشت: از بهار امسال در شیراز برخی از نقایص و زیرساخت‌های شیراز مرمت شده است، از جمله تالار حافظ و ترمینال ورودی فرودگاه شیراز. همچنین شهرداری شیراز اعلام‌ کرده است که در این جشنواره اقداماتی را برای فضاهای عمومی شهری از جمله تبلیغات و زیباسازی شهری انجام خواهند داد. امسال برنامه‌های ما تنوع بسیاری دارد و در چهار روز در پهنه فرهنگی شهر شیراز شاهد اتفاقات زیادی خواهیم‌ بود.
در حافظیه شیراز برنامه‌های میدانی و دیدار با هنرمندان خواهیم داشت که ویژگی این بخش این است که برخی از گونه‌های نمایشی ثبت‌ملی شده ماند جی جی بی جی را خواهیم داشت.

تابش افزود: در بافت تاریخی زندیه بخش تئاتر عمارت را خواهیم داشت که ۱۲ اثر در این بخش به نمایش درمی‌آیند. در پردیس هنر شهر آفتاب نمایش فیلم داریم که فیلم‌هایی درباره میراث‌فرهنگی و فیلم‌های مرتبط با شیراز نمایش داده می‌شود. همچنین یک اکران مخصوص دانش‌آموزان خواهیم داشت. همچنین برخی آثار با حضور عوامل فیلم نقد و بررسی می‌شود.‌ امسال برای اولین بار نمایش فیلم تئاترها را نیز خواهیم داشت.

وی ادامه داد: در محل گذر حافظیه نمایشگاه صنایع‌دستی و عشایر برگزار می‌شود و در بازار هنر شیراز نمایشگاه آثار فاخر صنایع‌دستی و هنرهای سنتی را داریم. عکس‌های بخش مسابقه ملی جشنواره در گالری سرو تالار حافظ نمایش داده می‌شود و همچنین نمایشگاه عکس ویژه‌ای از ۵۲ کاروانسرای ثبت‌ملی شده داریم. رویداد بزرگ فوتو ماراتن را نیز با حضور عکاسان بزرگ‌ برگزار می‌کنیم. همچنین ویدئومپینگ عکس‌های برگزیده جشنواره را داریم که هر شب روی دیوار ارگ‌ کریم‌خان نمایش داده می‌شود.

دبیر سومین جشنواره بین‌المللی چندرسانه‌ای میراث‌فرهنگی در ادامه خبر داد: امسال در ایام‌ جشنواره در پلتفرم هاشور فیلم‌های جشنواره به صورت آنلاین پخش می‌شود.

وی در پایان درباره بودجه جشنواره گفت: طبق تفاهمنامه با استاندار شیراز نیمی از بودجه را استانداری و نیمی را وزارت میراث‌فرهنگی همراه با اسپانسرها پرداخت می‌کنند.

در ادامه این نشست، لیلا کفاش‌زاده مدیر بخش «میراث‌بانان آینده» گفت: امیدوارم جشنواره سال‌های بعد گسترده‌تر شود. در این بخش ما در حوزه های فیلم کوتاه، مستند، انیمیشن، عکس، نقالی، نماهنگ، شعرخوانی، موسیقی، فیلم تئاتر، تئاتر و… اثر داشتیم. با کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان صحبت‌هایی داشتیم و قرار است مربیان کانون در استان فارس در این چهار روز به شیراز بیایند و از جشنواره استفاده کنند. کانون در جشنواره امسال یک‌ سری غرفه‌های آموزشی دارد و قرار است که همه این کارگاه‌ها بر اساس رویکرد توجه به میراث‌فرهنگی، آثار تاریخی و باستانی ایران برگزار شوند. همچنین در شیراز برای تمام مربیان کانون استان فارس نیز کارگاه آموزشی برگزار می‌شود.
محمد یاری مدیر بخش «میراث دیجیتال» نیز عنوان کرد: من به عنوان یک باستان‌شناس می‌گویم که جشنواره چندرسانه‌ای میراث‌فرهنگی یکی از روش‌های محافظت از این میراث است و نشان می‌دهد که آثار فرهنگی و هنری می‌توانند چه کمکی به میراث‌فرهنگی کنند. در حوزه میراث‌فرهنگی محتواهایی هست که سال‌هاست در کتابخانه‌ها آرشیو شده‌اند.‌ میراث دیجیتال ادبیات جدیدی در ایران است و منظور از میراث دیجیتال این است که در این بخش افراد خلاق و نوآور میراث‌فرهنگی را دیجیتالی کرده و در دسترس افراد قرار می‌دهند. چیزی که امسال برای خود من مهم بود، این بود که ایده‌ها و افراد صرفا در جشنواره فعالیت نداشته باشند و بتوانند در سال آینده بهتر دیده شوند. با همین رویکرد «سکوی امید به آینده» را راه‌اندازی کردیم تا این دوستان‌ بتوانند بیشتر دیده شوند.

در ادامه سید حمیدرضا حسینی مدیر بخش «شعر و موسیقی» جشنواره گفت: ابتکار جشنواره چندرسانه‌ای که یک بخش مستقل را برای شعر و موسیقی و نماهنگ ایجاد کرده‌اند، قابل احترام است زیرا موسیقی میراث شنیداری ماست.‌ در نخستین سال با اینکه تبلیغات ویژه‌ای برای این بخش نداشتیم، اما از شهرهای زیادی آثار متنوعی برایمان ارسال شد. ما در انتخاب آثار علاوه بر موسیقی نواحی، مقامی، سنتی، ارکسترال از آثار امروزی نیز غافل نشدیم. داوران ارزشمندی هم در این بخش داشتیم که از شنیدن بخشی از این آثار شگفت‌زده شدند. در این رویداد ترکیبی از اجرای داوران و برگزیدگان جشنواره و گلچینی از هنرمندان استان را خواهیم داشت که در سعدیه به مدت دو شب برنامه موسیقایی اجرا می‌کنند.

ادامه این نشست به پاسخگویی به شرسش‌های خبرنگاران اختصاص یافت.

تابش در پاسخ به پرسشی درباره دستاوردهای دو دوره قبل جشنواره و روند نمایش آثار برای عموم مردم و توجه به حفاری غیرمجاز در انتخاب آثار گفت: آثار جشنواره چند رسانه‌ای چند قسمت هستند؛ بخشی از آن‌ها قبلا پخش و دیده شده‌اند و بخشی از آثار نو و دیده‌نشده هستند. به اعتقاد ما این جشنواره می‌تواند افراد را نسبت به میراث‌فرهنگی حساس کند تا آثاری در این حوزه تولید کنند. کار فرهنگی امری تدریجی است و به عقیده من این رویداد توانسته است توجه افراد را به خود جلب کند. کار دیگر جشنواره چندرسانه‌ای گفت و شنود بیشتر ما با اهالی هنر، رسانه و تولیدکنندگان محتواست. مطمئنا توجه به حفاری غیرمجاز باید جزو اولویت‌های ما باشد که به هنرمندان و تولیدکنندگان محتوا اعلام شود. این دغدغه باید تبدیل به یک پویش ملی شود.

دبیر جشنواره درباره توجه به آثار مکتوب و پژوهش درباره ادوار گذشته این رویداد عنوان کرد: قطعا متن در همه آثار هنری به مثابه ستون فقرات است، به همین دلیل در چند بخش به آثار مکتوب از جمله فیلمنامه و شعر و ترانه جایزه اهدا می‌کنیم. حتی در بخش «میراث‌بانان آینده» نیز به بخش مکتوب توجه داریم.

وی ادامه داد: جشنواره را مستندسازی کرده‌ایم و این‌ مساله به ما مجالی می‌دهد که نظرات و نقدهای رسانه را جمع‌آوری کنیم. همچنین جلسات آسیب‌شناسی نیز در وزارتخانه‌ برگزار می‌شود. به نظر من هنوز برای اعلام فراخوان پژوهشی جشنواره و اینکه یک گروهی مشخصا به پژوهش و آسیب‌شناسی جشنواره بپردازند، زود است.

تابش درباره حذف بخش کتاب در این دوره گفت: با توجه به استقبال از این بخش، قرار است بخش کتاب و رساله به صورت مستقل برگزار شود.

دبیر جشنواره چندرسانه‌ای میراث‌فرهنگی بیان کرد: جشنواره مسئول تولید نیست، بلکه یک ویترین مهم برای رصد، پایش، تجلیل و استعدادیابی است‌. اطمینان دارم که این جشنواره تاثیر زیادی روی تولیدکنندگان محتوا و هنرمندان می‌گذارد. جشنواره چندرسانه‌ای رویدادی تخصصی است و مخاطبان‌ مشخص خود را دارد. به همین دلیل تلاش وزارتخانه در این بوده است که امکان جدیدی را برای تقویت گفتمان حفاظت از میراث‌فرهنگی و اطلاعات مردم ایجاد کند.

تابش درباره ارتباط با دانشگاه‌ها گفت: در شورای سیاستگذاری ما شخصیت‌های دانشگاهی حضور داشتند و قطعا توقع ما این است که ایده‌های خودشان را مطرح کنند و همچنین ارتباطاتی با دانشگاه‌ها رقم بخورد.

دبیر جشنواره عنوان کرد: رایگان شدن موزه‌ها در تمام کشور تبعات مالی دارد و تصمیم درباره آن در اختیار وزیر میراث‌فرهنگی است. در جلسه آسیب‌شناسی امسال آقای دارابی اعلام کردند که روابط عمومی وزارتخانه یک جایزه مستقل برای خبرنگاران میراث‌فرهنگی در نظر بگیرد.

تابش اظهار داشت:، جشنواره می‌تواند مسیری برای خلق آثار فرهنگی، هنری و کشف استعدادهای جوان باشد. هر روایت و نوشته‌ای در این تجربه بازتابی از هویت مشترک ملی ماست که می‌تواند توانمندی‌های ما را به جهان نشان دهد و پیام صلح ایرانیان را مخابره کند.

دبیر سومین جشنواره بین‌المللی چندرسانه‌ای میراث‌فرهنگی عنوان کرد: جشنواره میراث‌فرهنگی به ما یادآور می‌شود که کار فرهنگی احترام به جامعه است و این‌کار پیام آور امید و اعتماد به فردایی روشن است. امیدوارم این جشنواره نه تنها به ترویج مفاهیم میراث‌فرهنگی کمک کند، بلکه الهام‌بخش مردم برای همدلی متخصصان علوم میراث و فعالان رسانه‌ها و هنرمندان باشد.

وی اظهار داشت: در فراخوان امسال مجموعا ۴۴۹۸ اثر به دبیرخانه رسید که بدون احتساب آثار جایزه شیراز، ۳۶۳۰ اثر از سراسر کشور دریافت کردیم. آثار بخش جایزه شیراز هم آثار خوبی بود. به تدریج پس از اتمام فراخوان به همراه مدیران بخش‌ها و مشاوران دبیر کار انتخاب آثار را شروع کردیم. راه‌یافتگان به جشنواره با احتساب جایزه شیراز ۱۴۹۷ اثر و بدون جایزه شیراز ۶۲۹ اثر بود. در این دوره ۷۵ داور داشتیم که از جمله شخصیت‌های شناخته‌شده عرصه فرهنگ و هنر و میراث‌فرهنگی هستند.

تابش بیان کرد: امسال جوایز بخش‌هایی از جشنواره شامل بخش عکس که بیش از هزار اثر داشتیم، بخش ایده و تجربه و بخش میراث‌بانان آینده در مراسم افتتاحیه جشنواره اهدا می‌شود که ۱۵ آبان ماه برگزار خواهد شد و بخش‌های تئاتر، سینما، تلویزیون و… جوایزشان را در اختتامیه دریافت می‌کنند.

وی افزود: امسال با توجه به بخش بین‌المللی جشنواره که غیررقابتی است، در سه حوزه فعالیت داریم. یک‌ فیلم‌محصول مشترک ایران و تاجیکستان به نام‌ «ملودی» در این بخش حضور دارد و به کمک دوستان فیلمخانه ملی ایران یک فیلم‌ کلاسیک مرمت شده نیز اکران‌ خواهیم کرد. یک فیلم تولید مشترک دیگر هم‌ تولید ایران و ایتالیا به نام «سنگ‌ها و آجرها» در بخش بین‌الملل به نمایش در می‌آید.

دبیر جشنواره عنوان کرد: در بخش عکس بین‌الملل شاهد آثاری از ارمنستان، آمریکا، اسپانیا و چین هستیم. وجه مردمی این جشنواره همواره مورد تاکید بوده است و یکی از جلوه‌های مردمی امسال بخش «میراث‌بانان آینده» است که در این بخش کودکان و نوجوانان با حضور در بافت تاریخی شیراز، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و آموزش و پرورش اثر هنری خود را ارائه می‌کنند.‌ از کانون درخواست کردیم تا یک دستگاه تماشاخانه سیار خود را به استان فارس اعزام کند. ۱۴ آبان این تماشاخانه به استان فارس اعزام می‌شود و در مسیر خود برنامه‌هایی برای کودکان و نوجوانان دارد.

وی با بیان اینکه از ۱۲ تا ۱۸ آبان تمام اماکن تاریخی و موزه‌های شیراز برای گردشگران رایگان است، گفت: پویشی را راه‌اندازی کردیم و به تمام دانشگاه‌ها و مدارس اعلام شده است که این هفته را مغتنم بدانند و با دانش‌آموزان و دانشجویان وارد اماکن تاریخی شوند و روایت خودشان را از آثار فرهنگی بنویسند که این آثار هم داوری می‌شود.

تابش در ادامه به بخش «میراث دیجیتال» اشاره و بیان کرد: امسال بخش «میراث دیجیتال» از نظر کمیت و کیفیت آثار رشد زیادی داشت. همراه با افتتاحیه جشنواره رویداد «سکوی امید» را در شیراز برگزار می‌کنیم و افراد خلاق و نوآور حوزه میراث‌فرهنگی محصولات خودشان را در این برنامه ارائه می‌کنند. هدف ما این است که حمایت مادی و معنوی حاضران در نشست را برای آن‌ها جذب کنیم. امیدواریم در بخش‌های نوآورانه و خلاقانه مانند بخش «میراث دیجیتال» هم شاهد یک نوع شبکه‌سازی باشیم و فعالان این حوزه را به حامیان متصل کنیم.
محمد کلهر مدیر روابط‌عمومی معاونت میراث‌فرهنگی عنوان کرد: ما امسال فراخوان جایزه خبرنگاران را تهیه کرده بودیم که به سقوط هلیکوپتر رئیس جمهوری برخورد کرد و متوقف شد.

در ادامه محمد یاری بیان کرد: خوشبختانه در حوزه «میراث دیجیتال» آثار و فناوری‌های مختلف و عجیبی برای ما امسال شده بود. ما سه بخش اقتصاد دیجیتال، سکوهای دیجیتال و هنرهای دیجیتال داشتیم، در بخش اقتصاد دیجیتال آثار بلاک چین داشتیم و ۳ مورد از آثارمان آثار از بین رفته را بر اساس مطالعه و بررسی اسناد، بازسازی دیجیتال کرده بودند.

تابش درباره جایزه بخش شیراز توضیح داد: جایزه بخش شیراز به منظور توجه به آثاری درباره میراث‌فرهنگی شیراز است که آثار ارزشمندی برایمان ارسال شده است. ما امسال چند اثر مرمت شده و کمتر دیده شده از فیلمخانه ملی ایران دریافت کرده‌ایم که این آثار در جشنواره اکران خواهند شد. همچنین در بخش شعر و موسیقی، میراث‌بانان آینده و… به هنر شیراز و استان فارس توجه ویژه شده است.

وی گفت: شهردار شیراز به درخواست ما لایحه ای به شورای شهر شیراز ارسال کردند و مترو در ایام برگزاری جشنواره برای مردم شیراز رایگان شده است. همچنین تاکسی‌های اینترنتی هم در شهر شیراز تخفیفاتی به مسافران خود ارائه می‌کنند.

کفاش‌زاده نیز درباره توجه به حفاری آثار میراث‌فرهنگی در کارگاه‌های مربیان اظهار کرد: ما در کارگاه‌هایی که برای مربیان کانون برگزار خواهیم کرد، درباره توجه به حفاری و نگهداری از آثار میراث‌فرهنگی هم برنامه‌هایی داریم تا این دغدغه از سوی مربیان به کودکان و نوجوانان منتقل شود.

در پایان نشست از پوستر سومین جشنواره بین‌المللی چندرسانه‌ای میراث فرهنگی با طراحی مینا سادات‌حسینی رونمایی شد.

 

 

ایرنا

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا