به گزارش دیوار پرس، داود منظور شب گذشته در یک گفتوگوی تلویزیونی، با عنوان انضباط مالی و اصلاح ساختار بودجه، با تبریک دهه فجر و چهل و پنجمین سالگرد پیروز انقلاب شکوهمند اسلامی، اظهار داشت: دولت در تدوین لایحه بودجه ۱۴۰۳ تلاش کرد یک گام به سمت عملیاتی شدن اصلاح ساختار بودجه همان طور مقام معظم رهبری تکلیف کرده بودند، حرکت کند.
درآمدهای نفتی متعلق به نسلهای آینده است
وی با تاکید بر اینکه اتکا بودجه به منابع پایدار و جدا شدن تدریجی از درآمدهای نفتی، مهمترین بخش اصلاح ساختاری در بودجه است، افزود: معتقدیم که درآمدهای نفتی متعلق به نسلهای آینده است و میبایست این درآمد به سمت صندوق توسعه ملی هدایت شود و با مولدسازی آن بتوانیم برای منابع خوبی را برای آینده تامین کنیم.
رییس سازمان برنامه و بودجه گفت: میزان اتکای دولت به درآمدهای نفتی را در بودجه ۱۴۰۳ کاهش محسوس داده شد، به طوری که تراز عملیاتی بودجه از منفی ۴۵۰ هزار میلیارد تومان در قانون بودجه امسال به حدود منفی ۳۰۰ هزار میلیارد تومان در لایحه بودجه ۱۴۰۳ کاهش پیدا کرد، یعنی توانستیم تراز عملیاتی بودجه را تقریباً یکسوم کاهش دهیم.
باید درآمدها در بودجه واقعی دیده شود
منظور ادامه داد: تراز عملیاتی تفاوت درآمدهای دولت با هزینههای جاری دولت است و هر میزان این فاصله بیشتر باشد، مجبور هستیم به سمت استفاده از داراییهای سرمایهای و مالی برویم و از آن محل بودجه دولت را تامین کنیم.
معاون رئیس جمهور بیان کرد: گامی که الان برداشته شده، اطمینان را میدهد که بتوانیم در دو یا سه گام دیگر به تدریج بودجه جاری دولت را بر اساس درآمدهای پایدار داخلی از جمله درآمدهای مالیاتی، حقوق مالکانه دولت در معادن، حقوق مالکانه دولت در ارتباطات و سایر منابع مختلف از جمله سود سهام دولت تامین کنیم.
وی گفت: نکته دیگری در اصلاح ساختار بود که به سمت آن حرکت کردیم اجتناب از کسری بودجه بودجه پنهان است. معمولا در تدوین بودجه تلاش میشود تا بودجه تراز بسته شود یعنی مصارف را با منابع به گونهای معادل کنیم که آنگونه که منابع محقق میشود، برآورد کنیم و بعد هزینهها را انجام دهیم و اصل تقدم درآمد بر هزینهها را اعمال و تلاش میکنیم درآمدها واقعی دیده شود.
رئیس سازمان برنامه بودجه تاکید کرد: در تصویب بودجه نباید دچار بیش برآوردی شویم، زیرا وقتی منابع تحقق پیدا نمیکند، در سال آینده به کسری تبدیل میشود و برای جلوگیری از آن درآمدها را واقعی و شفاف دیدیم به عنوان مثال درآمدهای نفتی را نسبت به بودجه امسال نهتنها افزایش ندادیم بلکه کاهش یافت.
مجلس هزینههای دولت را افزایش داد
منظور تاکید کرد: دولت در بودجه ۱۴۰۳، درآمدها را واقعی و شفاف دیده و سهم درآمدهای نفتی در سال آینده را نسبت به بودجه امسال کاهش دادیم.
رئیس سازمان برنامه و بودجه ادامه داد: نمایندگان مجلس در بودجه ۱۴۰۳، هزینههای دولت را افزایش دادند که تحقق آنها امکانپذیر پذیر نیست. برآوردها نشان میدهد مجلس حداقل ۴۰۰ هزار میلیارد تومان هزینههای جدید تصویب کرده و منابع و درآمدهای جدیدی برای آن شناسایی نکرده است. هزینهها باید متناسب با درآمدها و منابع باشد، وگرنه در سال آینده دچار کسری بودجه خواهیم شد.
افتتاح حساب ارزی برای دستگاهها
رییس سازمان برنامه و بودجه از افتتاح حساب ارزی برای دستگاهها در بانک مرکزی خبر داد و گفت: بودجه کشور ریالی است و حساب ارزی برای دستگاه تحت ضوابطی توسط بانک مرکزی ایجاد خواهد شد. این حساب برای دستگاههایی که مراودات بینالمللی و خرید ارزی دارند با همکاری بانک مرکزی ایجاد خواهد شد.
منظور اعلام کرد: تحقق درآمدهای مالیاتی براساس پیشبینی قانون بودجه امسال بیش از ۹۵ درصد بوده است، همچنین تحقق درآمد دولت در حقوق مالکانه معادن حدود ۶۰ درصد و در بخش درآمدهای گمرکی ۴۸ درصد است. میزان درصد تحقق منابع در بودجه در بخشهای مختلف متفاوت است، ولی سرجمع تحقق درآمدهای دولت در ۱۰ ماهه نسبت به سال گذشته ۴۰ درصد افزایش پیدا کرده است.
رئیس سازمان برنامه و بودجه همچنین از پرداخت عیدی کارمندان دولت تا پایان هفته آینده خبر داد و گفت: مبلغ عیدی اعلام میشود.
معاون رییس جمهور گفت: معتقدیم اعضای دولت باید ارتباط نزدیک با حوزه اجرایی خود داشته باشند و این اتفاق کاملاً رخ میدهد. وزرا و اعضای هیات دولت در استانها در رفت و آمد هستند و طرحها و پروژهها رل نظارت و پیگیری میکنند.
وی تاکید کرد: نقش نظارتی سازمان برنامه و بودجه هم بر طرحهای عمرانی فعالتر شده است و در ۱۰ ماه گذشته به ۱۲ استان سفر کردیم و از پروژههای مهم این استانها بازدید داشتیم و حتی برخی از طرحها افتتاح شدهاند.همچنین جلسات منظمی با استانها در سازمان برنامه و بودجه برگزار میکنیم استانداران برگزار و در مورد مسائل استانها گفتگو میکنیم.
اقتصاد در مسیر رشد و شکوفایی حرکت میکند
منظور ادامه داد: سازمان برنامه و بودجه نقش هماهنگ کننده دستگاهها را بر عهده دارد و تلاش میکنیم تعامل حداکثری را با دستگاههای اجرایی داشته باشیم. تعامل حداکثری سازمان برنامه و بودجه در جهت تحقق رشد اقتصادی کشور است و باید موانع رشد و پیشرفت اقتصادی را برطرف کند.
معاون رییس جمهور با بیان اینکه اقتصاد در مسیر رشد و شکوفایی حرکت میکند، بیان داشت: بر اساس گزارش مرکز آمار رشد اقتصادی ایران در ۶ماهه امسال ۷.۱ است.رشد اقتصادی مثبت در دولت سیزدهم حاصل تلاش شبانه روز تلاش همه دستگاهها است و سازمان برنامه هم پشتیبانی میکند.